Spijs & wijn

Ontdek spijs & wijn

Meerdere chefs in het Dinesse netwerk zijn gespecialiseerd in het combineren van wijn en spijs. Zo zijn er chefs die samenwerken met een vinoloog of zelf vinoloog zijn.

Wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht domineren. Naast de ingrediënten kunnen de wijnen ook worden uitgekozen op de type wereldkeuken.

De basisregels voor wijn en spijs combinaties

Strak bij strak

Een 'strak' mondgevoel wordt vaak gecreëerd door zoute en zure gerechten. Het gerecht kan ronder van smaak worden gemaakt als de wijn hier mooi op aan sluit. De combinatie van een wijn met hogere zuurgraad en een strak gerecht vormen een rondere smaak.

Bite bij bite

Rode wijn en rood vlees verzachten elkaar. Dit komt doordat het eiwit in rood vlees het stroeve gevoel van de wijn opheft. Een echt aanrader bij rood vlees is dus een stevige rode wijn.

Rond bij rond

Een pasta carbonara is een gerecht met een romige smaak waar u het beste een rond wijn bij kan selecteren. Anders dan bij een strakke smaak geniet u met een Big White of zachte rode wijn van het romige en smeuïge gevoel dat past bij een ronde smaak.

Veel bij veel en weinig bij weinig

Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt ook om een wijn met intense smaak.

Complex bij complex

Een complex gerecht is een gerecht met verschillende smaaklagen. Een simpele wijn kan dan helemaal in het niet vallen. Kies eerder voor een perfecte rode wijn zoals de Royal Red.

Harmonie of contrast

Bij het combineren van de wijn en spijs gaat het om evenwicht en harmonie. Soms is de harmonie het beste te bereiken met contrast. Kies bij gefrituurde gerechten bijvoorbeeld voor een sauvignon blanc als frisse tegenhanger voor de vettige smaak. Naast een zoute kaas kan een zoete wijn zoals port het perfect doen.